Sana: Syvä kuin meri on harkittu puhe, virraksi paisuu viisauden lähde. – Saarn. 18:4

Tuleva sunnuntai on 13. sunnuntai helluntaista. Päivän aihe on Jeesus, parantajamme. Kuvassa Jeesus parantaa sairaan.

Tuleva sunnuntai on 13. sunnuntai helluntaista. Päivän aihe on Jeesus, parantajamme. Kuva: Anniina Mikama.

Olen kyllästynyt kaikkeen muuhun sosiaaliseen mediaan kuin Instagramiin. Olen itse asiassa aika kyllästynyt myös lehtiin ja uutiskanaviin. Olen kyllästynyt niihin yhdestä syystä. Instagramia tämä syy ei onneksi koske. Nimittäin sosiaalisessa mediassa, uutiskanavissa kuin lehdissäkin sanoja ei enää harkita. Kaikella tuntuu olevan päämääränä sensaatiohakuisuus, vastakkain asettelun luominen ja paheksunnan osoittaminen. Liian harvoin esimerkiksi otsikot muotoillaan juttujen sisältöä vastaaviksi, koska tahdotaan saada jutulle mahdollisimman monta klikkausta. Instagramissa ei onneksi ole näin, sillä siellä julkaistaan vain kuvia, useimmin arjen ja ilon kuvia, ja lyhyitä kuvatekstejä. Kuvat puhuvat puolestaan ja niistä uupuu lähtökohtaisen negatiivinen asenne, joka tiedonvälitystä ja sosiaalista mediaa piinaa.

Olisikin muistettava niin tiedonvälityksessä kuin sosiaalisessa mediassa, että sanoilla on suurta voimaa, käsittämätöntä voimaa. Arjessa lausuttavat sanat voivat loukata helposti, huomaamattakin lausutut. Joskus vihoissamme, tai ollessamme väsyneitä, tai vain tahallamme, sanomme lähimmäisellemme ilkeästi ja pahasti. Nuo sanat voivat aiheuttaa syviäkin haavoja. Joskus taas ajattelemattomuuttamme loukkaamme toista, joka on esimerkiksi herkempi. Valitettavan usein erityisen loukkaavia ja vihaisia sanoja käytetään myös silloin, kun vihan ja loukkauksen kohde ei ole kasvotusten kanssasi; puhutaan niin sanotusti selän takana, mutta nykyisin varsinkin sosiaalisen median kautta tämä on hyvinkin helppoa.

Kuitenkin sanoilla voi myös olla runsaasti myönteistä voimaa, kuten kirkossa uskotaan: ”Kielen varassa on elämä ja kuolema – niin kuin kieltä vaalit, niin korjaat hedelmää”. Kauniit ja hyvässä tarkoitetut sanat voivat auttaa ihmistä jaksamaan vaikeuksien yli. Rohkaisevat sanat, saavat puolestaan yrittämään enemmän, vaikka voimat eivät riittäisi. Kannustavat sanat kohottavat itsetuntoa ja antavat voimaa tukea muitakin. Huumoripitoiset sanat puolestaan antavat elämään iloa. Mutta tärkeimpiä ovat sanat, joilla voidaan heikentää pahojen sanojen voimaa ja arpia; nuo sanat kuuluvat: ”olet tärkeä”, ”rakastan”, ”kiitos” ja tietysti se ehkäpä vaikeimmin lausuttava: ”Anteeksi.”

Anssi Törmälä
sotilaspastori
Pohjois-Karjalan rajavartiosto

Vastaa

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.