Oppia opettajan työhön ripareilta

Kesäteologina Rantakylässä työskentelevä Roosa Tarnanen nauttii, kun saa rippikoululaiset syttymään keskustelusta.

Roosa Tarnanen nojaa koivuun Joensuun keskustassa.

Roosa Tarnasen kesään kuuluu kesätöiden lisäksi opinnäytetyön eli gradun viimeistely. ”Kesästä voi nauttia myös töiden ja opintojen ohessa. Ripareilla mennään ulos aina kun vähänkin aurinko paistaa”, sanoo Tarnanen. Kuva: Virpi Hyvärinen

1. KESÄTYÖ. Toimin toista kesää kesäteologina Rantakylän seurakunnassa. Kahden kuukauden kesätyö pitää tänä vuonna sisällään pelkästään rippikoulutyötä: olen mukana kolmella rippileirillä. Olen osa työntekijöiden tiimiä. Päätehtäväni on toimia rippikoulun opettajana.

2. OPISKELU. Tähtään uskonnonopettajan ammattiin. Opiskelen teologiaa Itä-Suomen yliopistossa ja saan opintoni valmiiksi todennäköisesti tänä kesänä. Ajauduin teologian opintoihin puolivahingossa, ja aluksi emmin, olenko oikealla alalla. Pedagogisten opinnot, työharjoittelu ja viime lukuvuoden kokemus uskonnonopettajan työstä Pielisjoen koulussa ovat kuitenkin vakuuttaneet, että tämä on työ, jota haluan tehdä.

3. KOKEMUS. Kesäteologin työstä haen oppia nimenomaan uskonnonopettajan työhön, vaikka koulu ja seurakunta ovatkin erilaiset toimintaympäristöt opetustyölle. On hienoa päästä mukaan kokeneeseen ja taitavaan tiimiin, jossa opin koko ajan uutta. Tämä on työtä, josta paljon oppii vain tekemällä. Olen kiitollinen siitä, että työntekijät jakavat paljon osaamistaan, mutta antavat samalla myös tehdä asioita omalla tavalla. Aina kun mahdollista, haluan olla mukana, jotta opin.

4. HAASTAMINEN. Nautin nuorten kanssa työskentelystä ja tykkään haastaa heitä. Parasta on, kun nuoret lähtevät kunnolla keskustelemaan jostakin aiheesta, ovat jotakin mieltä puolesta tai vastaan. Sillä tavallahan se oppiminen tapahtuu. On hienoa nähdä oivaltamisen hetkiä. Osa aiheista on helpommin lähestyttäviä, osa vähän vaativampia: esimerkiksi kolminaisuus on aiheena yhtä aikaa abstrakti ja konkreettinen, ja samalla kristinuskossa olennainen juttu.

5. PIELISENSUU. Minulle on ollut pitkään selvää, että haluan tehdä töitä nuorten parissa. Haluan olla mukana rakentamassa hyvää elämää nuorille. Tähän on vaikuttanut keskeisesti aikani seurakuntanuorena Pielisensuussa. Oman riparin tiivis isosporukka ja työntekijät tekivät sen, että halusin itsekin mukaan isostoimintaan. Seurakuntanuorten porukka oli tosi turvallinen yhteisö minulle nuortena. Varmasti se on jättänyt jälkensä myös alanvalintaani.

Vastaa

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.