Sana – Hyvän paimenen sunnuntai

Istun kutsuttuna sairaalavuoteen äärellä ja kysyn potilaalta, jonka kohdalla elämän ja kuoleman raja on lähellä: ”Lukisinko sinulle jotain Raamatusta, mikä on sinulle tärkeä kohta?” Potilas on hetken hiljaa ja puhuminen on muutenkin hieman vaikeaa. Hetken päästä hän sanoo hiljaisella sairauden uuvuttamalla äänellä: ”Lue se paimenpsalmi.”

Luen hänelle tutun ja rakkaan psalmin. Potilas kuuntelee ja kyynel vierähtää silmäkulmasta. Sitten kuuluu hiljaa sana kiitos. Siunaan hänet Herran siunauksella ja istun hetken hiljaa hänen vierellään, kunnes hän nukahtaa.

Tuokiokuva sairaalapapin työn keskeltä. Myöhemmin hän sai lähteä turvallisesti kohti iankaikkisuutta ja Taivaan kotia.

Hyvän paimenen psalmi tuo sanoillaan ja tuttuudellaan turvallisuutta monelle ihmiselle. Psalmissa puhutaan vihreistä niityistä ja vedestä ilon ja levon lähteinä. Psalmin paimen on mukana myös elämän kipukohdissa, pimeissä laaksoissa. Hyvän paimenen johdatuksessa ei tarvitse pelätä, vaan voi luottaa Hänen johdatukseensa. Hyvä paimen huolehtii ja kantaa heikointakin lammastaan. Hyvä paimen ei jätä ketään yksin ja turvattomaksi.

Kuitenkin tässä maailmassa moni ihminen pienimmästä suurimpaan on vailla turvallisuutta ja huolenpitoa. Ei ole sitä hyvää paimenta, turvallista ihmistä, rinnalla huolehtimassa ja kantamassa vaikeiden aikojen yli.

Kuva Hyvästä paimenesta, Jumalasta, voi myös olla murtunut tai Jumala on se ainut turva ja voima, joka auttaa selviämään päivästä toiseen omien kipujen, fyysisten tai henkisten kipujen kanssa. Taivaallinen paimen kutsuu meitä ihmisiä olemaan toinen toistemme tukena Hänen johdatuksessaan.

Hyvän paimenen sunnuntaina saamme muistutuksen myös omasta rakkauden kaksoiskäskyn mukaisesta tehtävästä. Rakastakaamme, tukekaamme ja kantakaamme toinen toistamme. Me kantajat ja välillä kannettavana olevat saamme luottaa Jumalan, Taivaallisen paimenemme johdatukseen elämämme kaikkina päivinä.

Olkoon rukouksemme virren 378 ensimmäinen säkeistö: ”Kaitse, Jeesus paimen hyvä, laumassasi minua. Eksyvä ja erehtyvä olen ilman sinua. Luonasi saan turvan parhaan, auta, etten koskaan harhaan läheltäsi joutuisi, laumastasi luopuisi.”

 

Kati Häkkinen
perheneuvoja ja pastori

 

piirroskuva Hyvän paimenen sunnuntaista

Tulevana sunnuntaina vietetään Hyvän paimenen sunnuntaita. Kuva: Anniina Mikama

Vastaa

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.