Uusi lastennäytelmä pohtii erilaisuutta

Pienet peipposen poikaset kuoriutuvat omassa kotipesässään. Yksi linnunpoikasista on kuitenkin erilainen. Tästä alkaa lastennäytelmä ”Ole minulle joku”.

Näytelmän pieni rusakko seisoo maassa istuvien pikkulinnun ja fasaanin vieressä.

Ole minulle joku -näytelmässä nähdään muun muassa pieni rusakko, jota esittää Ilona Ihalainen (vas.), pikkulintu (Jeva Rönkkö) ja fasaani (Nona Näsänen). Kuva: Sami Hakkarainen

Kristillinen kulttuuriyhdistys Veräjä tilasi käsikirjoituksen Pohjois-Karjalaan sijoittuvaan eläinsatuun syksyllä 2018 kirjailija Anna-Mari Kaskiselta. Näytelmä käsittelee isoja teemoja kuten erilaisuutta, oman paikan etsimistä sekä ystävyyttä ja rakkautta. Näytelmä saa ensi-iltansa Uimaharjussa Markku Pölösen salissa 29.3.2019 klo 18.

– Veräjä on tehnyt nyt viimeisen kahden vuoden aikana Ristin juurelta -näytelmää, joka on suunnattu aikuisille ja myös näyttelijät olivat aikuisia. Halusimme tehdä nyt jotain, johon myös lapset pääsisivät mukaan, sekä näyttelemään että katsomaan, Ole minulle joku -näytelmän ohjaaja Saija Ihalainen kertoo.

Näytelmä sopii koko perheelle. Enon Uimaharjun lisäksi näytelmää esitetään Kontiolahdella ja Joensuun Rantakylässä. Näytelmään on vapaa pääsy, mutta paikat näytöksiin kannattaa varata hyvissä ajoin.

– Ensi-ilta on jo täynnä. Muissa esityksissä on tilaa. Aiemmat lasten musiikkinäytelmät ovat olleet pääsymaksullisia. Tällä kertaa näytöksiin on vapaa pääsy. Toiveenamme on, että mahdollisimman moni lapsiperhe pääsisi nauttimaan esityksestä, Ihalainen toteaa.

”Olemme kuin yhtä suurta perhettä”

Veräjän uudessa näytelmässä lavalla esiintyy yhteensä yli 30 näyttelijää ja kuorolaista Enon ja Kontiolahden alueelta. Mukana on lapsia, nuoria ja aikuisia.

– Nuorin mukana oleva täyttää pian kaksi vuotta ja vanhin on yli 80-vuotias. Mukana on niitä, joilla on jo kokemusta teatterin tekemisestä ja niitä, joille tämä on aivan uusi kokemus. Tunnelma harjoituksissa on ollut rento ja mukava. Olemme kuin suurta perhettä.

Kristillinen kulttuuriyhdistys Veräjä on perustettu vuonna 2000. Yhdistys valmistaa joka vuosi uuden konsertin tai näyttämöteoksen. Veräjän toiminta on kaikille avointa ja maksutonta. Yhdistyksellä on kuutisenkymmentä jäsentä, joista noin 40 on vuosittain aktiivisesti mukana tuotannoissa.

Oleellinen osa seurakuntaelämää

Veräjän aktiivinen toiminta on tärkeä osa Enon seurakuntaelämää. Veräjässä toimii aktiivisesti myös seurakunnan työntekijöitä ja luottamushenkilöitä.

– Seurakunnan näkökulmasta yhteistyö Veräjän kanssa on ollut hedelmällistä ja innostavaa. Se on tuonut seurakunnankin toimintaan mukaan uusia ihmisiä. Yhteistyö Veräjän kanssa on kirjattu myös toimintasuunnitelmiin ja -kertomuksiin, Enon seurakunnan kappalainen Markku Koistinen sanoo.

– Veräjän kanssa tekemämme yhteistyö limittyy luontevasti seurakuntamme omaan hengelliseen työhön ja se on ollut suuri rikkaus seurakunnalle. Yhteistyö Veräjän kanssa elävöittää ja uudistaa jumalanpalveluksiamme, samoin Veräjän konsertit ja kansainväliset joululaulut ovat olleet suosittuja, kirkkoherra Armi Rautavuori puolestaan toteaa.

Veräjä on itsenäinen yhdistys, joka rahoittaa toimintaansa pääosin avustusvaroin. Seurakunta ei maksa rahallista tukea yhdistykselle, mutta tukee toimintaa pienimuotoisesti toimisto- ja matkakuluissa. Tiivis yhteistyö seurakunnan ja kristillisen kulttuuriyhdistys Veräjän välillä huomioitiin myös piispan tarkastuksessa vuonna 2016.

– Piispan tarkastuksessa nousi esille tulevaisuuden tavoitteeksi, että Veräjä voisi integroitua tiiviimmin seurakunnan toimintaan ja jumalanpalveluselämään. Toivon sen joskus olevan mahdollista, kirkkoherra Armi Rautavuori sanoo.

 

Sari Jormanainen

 

Näytelmän verkkosivut

 

Vastaa

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.