Sana: Avoin salaisuus

Kiirastorstaina Jeesus asetti ehtoollisen, luterilaisen kirkon sakramentin. Sakramentti-sana juontaa juurensa latinan sanasta sacramentum ja kreikan sanasta mysterion eli mysteeri, salaisuus. Latinan sacramentum on taasen pohjana englanninkielen sanalle secret eli salaisuus. Olemmekin pääsiäisen aikana monien salaisuuksien äärellä. Seurakunnalle on annettu tehtävä kertoa ja paljastaa näitä salaisuuksia tänäkin pääsiäisenä.

Seurakunta ei siis ole salaseura tai vain jumalajuttuihin vihkiytyneiden yhteisö. Jumalan salaisuudet ovat aina avoimia salaisuuksia. Niistä kerrotaan, niistä julistetaan ja ennen kaikkea niistä päästään osallisiksi sadoissa avoimien ovien tapahtumissa, joita tälläkin viikolla järjestetään Joensuun seudulla. Jumala kutsuu ihmisiä kuulemaan ennenkuulumattomia uutisia: Jumalan poika syntyy maailmaan kaksituhatta vuotta sitten, Jumala uhraa oman poikansa, Jeesuksen, ihmiskunnan synnin tähden ja Jeesus asettaa ehtoollisen, viinin ja leivän, kristityille voimaksi, pelastukseksi, uskonvakuudeksi ja osallisuudeksi hänen ruumiistaan.

Nämä kaikki ovat salaisuuksia, jotka tulee kuulla, ymmärtää, nauttia ja uskoa. Osalle ihmisistä näistä salaisuuksista tulee tie iankaikkiseen pelastukseen, osa hylkää tai heittää ne hölynpölynä romukoppaan. Jumalan salaisuudet avautuvat tai ne sulkeutuvat. Jumalan Pyhä Henki avaa meille kuitenkin mielellään salaisuuksia, kun etsiydymme sanan, sakramenttien ja rukouksen lähteille.

Pääsiäisenä nautimme ehtoollisen sakramentin. Tämä salaisuus avautuu meille aistien kautta. Polvistumme, syömme, juomme ja kuulemme sanat ”sinun puolestasi annettu ja vuodatettu”. Huomaan, että jos en ole käynyt vähään aikaan ehtoollispöydässä, yhteyteni Kristukseen heikkenee. Me olemme kristittyinä samaa ruumista ja verta Kristuksen kanssa. Se on avoin salaisuus, joka avautuu meille jokaiselle, kun tätä Jeesuksen asettamaa sakramenttia ahkerasti harjoitamme.

Rukous

Herra, Sinä elät jo minussa omaa elämääsi. Sinä kuljet kanssani kaikkialle arkipäivääni, ja jälleen saan kohdata sinut tänä pääsiäisenä pyhässä Ehtoollisessa.

Kerran on tuleva päivä, jona sinä varjelet minun lähtöäni tästä elämästä ja saapumistani ikuisen elämän täydelliseen kirkkauteen.

Kiitos, että me silloin saamme viettää suurta Ehtoollistasi taivaassa.

 

Jukka Reinikainen
kirkkoherra
Kontiolahden seurakunta

 

Vastaa

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.