Tuupovaaran ja Utran puiset pitkäkirkot maalataan kesän aikana. Samalla toteutetaan myös muita korjaushankkeita, kuten Tuupovaaran kirkon liittäminen kaukolämpöön.

Utran kirkon ympärille asennettiin toukokuun alussa telineitä julkisivun ja vesikaton maalausta varten. Kuva: Tiina Partanen.
Utran kirkon ja Tuupovaaran kirkon julkisivujen maalaustyöt ovat alkaneet toukokuussa. Kesän aikana myös Utran kirkon vesikatto maalataan ja kirkon aita uusitaan. Tuupovaaran kirkkoon tehdään sisä-wc, kirkon lämmitysmuoto muutetaan ja tontille rakennetaan ulkovarasto.
Seurakuntayhtymän kiinteistöpäällikkö Jussi Nevalainen sanoo, että molemmat kirkot ovat kesällä avoinna ja käytettävissä normaalisti. Kävijöiden on hyvä huomioida, että kirkkojen ympärillä on telineet ja piha-alueet ovat kesän ajan työmaan oloiset. Työt valmistuvat syyskuun loppuun mennessä.
Uuden maalipinnan sävyvalinta on lähellä Utran kirkon alkuperäistä väriä
Rantakylän seurakunnalle kuuluvan Utran kirkon ilme muuttuu nykyisestä, kun kirkko saa nykyistä tummemman ruskean sävyn. Kirkkohallitus ja Museovirasto ovat hyväksyneet värimuutoksen vuonna 1895 valmistuneen pystyhirsikirkon julkisivuun.
– Värityssuunnitelman on laatinut arkkitehti yhdessä Museoviraston kanssa keskustellen. Värivalinnat sivuavat osittain kirkon aiempaa väritystä, Nevalainen kertoo.
Maalaustyön urakkasumma on noin 196 000 euroa. Aidan uusimiseen on varattu 40 000 euron määräraha.
Kesällä Utran kirkossa järjestetään muun muassa konsertteja. Utran kirkko toimii tiekirkkona ja on avoinna päivittäin 6.6.–14.8. Paikalla on opas.
Tuupovaaran kirkko maalataan, saa sisä-wc:n ja liitetään kaukolämpöön
Kirkon maalaustyöt alkavat myös Tuupovaarassa, jossa 120-vuotiaan kirkon väritys ei muutu nykyisestä. Vaara-Karjalan seurakunnan kirkkoherra Anne Angervo iloitsee tulevista muutoksista.
– Seurakunta on valtavan kiitollinen Tuupovaaran kirkon laajasta remontista. Lämmitysmuodon muuttaminen mahdollistaa kirkossa tapahtuvan toiminnan uudella tavalla. Kirkko voi olla tarvittaessa käytössä ympäri vuoden. Vesiliittymä ja sen myötä saniteettitilat ovat kauan odotettuja parannuksia. Ulkomaalauksen myötä kirkon arvokkuus ja kauneus korostuvat, Angervo sanoo.
Jussi Nevalainen kertoo, että Tuupovaaran kirkko pidetään jatkossa ympäri vuoden lämpimänä.
– Tämä nostaa käyttökustannuksia lämmityksessä nykyisestä noin 3000 eurolla vuodessa. Ympärivuotinen lämmitys tasaa kirkon sisäolosuhteita ja edesauttaa parantamaan kirkon interiöörin säilyvyyttä.
Tähän saakka kirkko on lämmennyt öljyllä ja se on ollut sydäntalvella suljettuna. Öljylämmityksestä luopuminen on samalla ilmastoteko.
Testamenttilahjoitus mahdollistaa ison remontin Tuupovaarassa
Tuupovaaran kirkon kunnostustöille tulee hintaa yhteensä noin 347 000 euroa. Lämmitysmuodon muutostyöt sekä kirkon sisä-wc:n ja ulkovaraston rakentaminen toteutetaan kokonaan testamenttilahjoituksen turvin. Lahjoitusvarojen osuus kustannuksista on noin 156 000 euroa.
Anita ja Olavi Seppäsen muistosäätiön asioiden hoitaja Elvi Vatanen kertoo, että Tuupovaaran kirkko on ollut lahjoittajan suvulle tärkeä aina kirkon rakentamisen ajoista asti.
– Anita ja Olavi Seppäsellä oli suuri rakkaus Tuupovaaraan ja kotiseutuun, Vatanen muistelee.
Anne Angervo odottaa jo seurakunnan yhteisiä kokoontumisia kunnostetussa kirkossa.
– Olen onnellinen, että iso remontti on mahdollistunut, kiitos suuren testamenttilahjoituksen ja seurakuntayhtymän. Uskon, että monipuolinen toiminta kirkossa lisääntyy. Toivon, että erityisesti konsertit löytäisivät tiensä uudistuneeseen kirkkoon.
Eri puolilla seurakuntayhtymän kiinteistöjä on käynnissä muitakin, pienempiä remontteja. Esimerkiksi Männikköniemen saunan kattoa uusitaan parhaillaan, ja sauna on poissa käytöstä. Työt pyritään saamaan valmiiksi kesäkuun alkuun mennessä.
Hanna Pekkanen