Sana: ”Rauha teille” – Luuk. 24:36

Elämä ei aina ole juhlaa. Maailman meno on ollut viime aikoina melkoista… Pikkuhiljaa yksi maailmanlaajuinen kriisi alkaa jäädä taka-alalle. Eipä kerennyt henkäistäkään, kun jo seuraava kriisi on ympärillämme. Tänään saamme olla kiitollisia, että meillä on rauha maassa. Toisaalla, hyvinkin lähellä, rauhattomuus ja sota ovat todellisuutta. Rukouksemme ja myötätuntomme on kaikkien Ukrainan sodasta kärsivien puolella.

Elämän epävarmuudesta huolimatta hyvät asiat, kuten kirkolliset juhlat, seuraavat toisiaan.  Ne muistuttavat meitä Jumalan hyvyydestä ja elämän suuremmasta merkityksestä. Ehkäpä niiden sanoman äärellä sydän voi hetkeksi rauhoittua ja muistaa, että kaikki apu tulee ylhäältä. Myös pääsiäinen saapuu taas, ja tänäkin keväänä sillä on meille kerrottavana tärkein viesti.

Pääsiäispäivän evankeliumi tiivistää meille koko kristillisen ilosanoman. ”Ihmisen Poika annetaan syntisten ihmisten käsiin ja ristiinnaulitaan, mutta kolmantena päivänä hän nousee kuolleista.” Haudalle tulleet naiset todistivat: hauta on tyhjä, kuolema on voitettu.

Myöhemmin Jeesus ilmestyy seuraajilleen useissa yhteyksissä. Jeesus esimerkiksi kohtaa opetuslapsensa, kun he peloissaan lukittautuvat piiloon juutalaisilta. Jeesuksen sanat rohkaisevat epävarmoja opetuslapsia: ”Rauha teille.” Jeesuksen näkemisen ja rohkaisun myötä ilo valtasi opetuslapset. Jeesuksen seuraajat näkevät omin silmin: Jeesus elää. Surun, pelon ja epätoivon keskeltä hekin syttyvät uuteen elämään.

Keväällä koko luonto herää uudestaan eloon. Syksyn ja talven pimeys on ohi, kevään valo täyttää elämämme. Epävarmuuden ja rauhattomuuden keskellä luomakunta julistaa pääsiäisen ilosanomaa ja toivoa. Kirkoissa kaikuu viesti: Kuolema on voitettu, Kristus on ylösnoussut.

Tänä keväänä minua puhuttelee erityisesti ajatus siitä, että pääsiäinen on ennen kaikkea rauhan juhla. Kristinuskon todellisuuteen liittyy syvällinen ajatus ja tavoite rauhasta. Jumalamme on rauhan Jumala. Pääsiäisenä Kristus teki rauhan ihmisen ja Jumalan välille. Jumalan rakkaus tavoitti ihmisen nähdyllä ja kosketetulla tavalla, kun itse Rauhanruhtinas eli keskellämme ja kärsi meidän puolestamme. Vielä tänäänkin hän kohtaa meidät. Hänen viestinsä on täynnä toivoa ja lohtua niin meille kuin koko maailmalle: Rauha teille!

 

Heikki Mujunen

seurakuntapastori

Rantakylän seurakunta

Vastaa

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.