5xmielessä: Laatua yöuniin avannosta

Avantoon pulahtaminen tekee hyvää keholle ja mielelle, sanoo Joensuun Jääkarhujen talonmies-isännöitsijä Pasi Mikkonen.

Mies nousemassa portailla avannosta.

Joensuun Uimaseurassa aiemmin kilpaa uinut Pasi Mikkonen on ollut pitkään mukana Joensuun Jääkarhuissa, ensin hallinnossa, nyt myös työntekijänä.
– Oma talviuinti on jäänyt viime vuosina vähemmälle. Aikoinaan kävin avannossa joka ilta, ja jossakin vaiheessa treenasin kylmänsietoa niin, että pystyin uimaan kisoissa 450 metrin matkan, kertoo Mikkonen. Kuva: Virpi Hyvärinen

 

1 JÄÄKARHUT. Joensuun Jääkarhut on yksi Suomen suurimmista talviuintiseuroista. Kiivaimpina aikoina meillä on ollut 165 000 käyntiä vuodessa, tällä hetkellä kävijöitä on noin 500 päivässä. Nykyiset tilat rakennettiin viitisentoista vuotta sitten Vehkalahteen Pyhäselän rannalle. Paikka on pitkään ollut avoinna kesät talvet klo 8–23. Tilat ovat kovalla käytöllä, mutta jäsenistö pitää omastaan hyvää huolta.

2 AVANTO. Talviuinti on ollut jo pitkään nosteessa Suomessa. Perustavaa laatua oleva juttu talviuinnissa on kylmäaltistus, joka tekee hyvää niin kropalle kuin mielellekin. Tämän ovat ihmiset huomanneet. Itse jäin aikanaan koukkuun talviuintiin niin, että ensimmäisenä talvena piti joka ilta päästä uimaan. Keho tottui kylmään ja alkoi tarvita sitä. Erityisesti unen laatu parani avannossa käynnin jälkeen.

3 SAUNA. Monelle tärkeä osa avantouintia on sen sosiaalinen puoli. Saunassa ei tarvitse koskaan olla yksin. Jollekin tämä voi olla ainoa paikka, jossa pääsee juttelemaan ihmisten kanssa. Täällä käy monenlaista väkeä: suomalaisia ja ulkomaalaisia, vanhoja ja nuoria. Lauteilla kaikki ovat samalla viivalla, ansiomerkit on riisuttu pois. Se on hieno piirre suomalaisessa saunassa.

4 TALKOOHENKI. Jääkarhuille on ominaista yhteisöllisyys ja talkoohenki. Etenkin rakennusaikana talkootyöllä oli suuri merkitys. Otimme suut ja silmät täyteen velkaa, mutta töitä hoidettiin paljon myös talkoilla. Tänä päivänä seura on velaton. Osin talkoiden vuoksi olemme pystyneet pitämään seuran jäsenmaksun edullisena niin, ettei harrastuksen tarvitsisi jäädä rahasta kiinni. Kunnostamme yhä talkoovoimin esimerkiksi saunojen lauteet joka kesä.

5 JOULU. Joulu on Jääkarhuilla vuoden vilkkainta aikaa. Ihmiset ovat tulleet kotiseudulleen viettämään joulua ja tulevat sitten tänne saunomaan, uimaan ja tapaamaan tuttuja. Joillakin näyttää olevan myös tapana tulla joulupukin käynnin jälkeen, jouluyönä, avannolle. Joulu- ja uudenvuodenyönä meillä onkin pidennetyt aukioloajat, Rento-sauna on auki klo 2 saakka yöllä. Itse vietän joulun perhepiirissä, mutta saatan hyvinkin pistäytyä myös täällä saunomassa.

Virpi Hyvärinen

Vastaa

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.