Ammattilaisten hoidossa haudat pysyvät siistinä joka säällä – Kesäkukat tilataan huhtikuussa

Haudan pitäminen siistinä on yksi tapa muistaa ja kunnioittaa edesmenneitä läheisiä. Haudan hoitamisen voi halutessaan antaa seurakuntayhtymän hauta- ja puistopalveluiden huolehdittavaksi.

Puistopuutarhuri Eeva Laurikainen seisoo maaliskuisella Joensuun hautausmaalla ja viittilöi hautakivien puoleen.

Joensuun hautausmaalla hautamuistomerkit kurkistelevat vielä lumen alta, mutta pian on kevät ja hautojen hoitokausi alkaa. ”Haudanhoitopaketteihin kuuluu koko hauta hautamuistomerkkiä lukuun ottamatta”, puistopuutarhuri Eeva Laurikainen muistuttaa. Kuva: Kirsi Taskinen.

Valon määrä lisääntyy kovaa vauhtia ja kevät on tuloillaan. Nyt on oikea aika kääntää katseet kohti tulevaa ja varmistaa, että edesmenneiden omaisten haudat ovat siistejä ja kauniita myös ensi kesänä. Joensuun evankelis-luterilainen seurakuntayhtymä tarjoaa haudanhoitopalveluja kaikilla hautausmaillaan.

Haudalle voi valita monenlaisia hoitovaihtoehtoja nurmikosta perennoihin ja kesäkukkiin oman mieltymyksen mukaan. Hoitotilauksen kestoksi voi valita yhden, viisi tai kymmenen vuotta. Hoidosta sopiminen on helppoa ja yhteyttä voi ottaa kaikkien hautausmaiden asioissa suoraan Joensuun hauta- ja puistopalveluihin. Pyhäselässä, Vaara-Karjalassa ja Enossa haudanhoitoasioissa apua saa myös seurakuntasihteereiltä.

– Kun asiakas ottaa meihin yhteyttä, käymme läpi eri vaihtoehdot ja asiakkaan toiveet hoidon suhteen. Tämän jälkeen lähetämme tarjouksen, jonka maksamalla hoitosopimus tulee voimaan, kertoo hautaustoimen päällikkö Virpi Kiviniemi tilauskäytännöistä.

Hoitopaketin sisältö vaikuttaa hintaan

Tulevan kesän haudanhoitopaketteihin kuuluvat kesäkukat on tilattava huhtikuun loppuun ja perennat toukokuun loppuun mennessä.

– Hoitopakettien hinta määräytyy haudan tyypin ja koon sekä valitun hoitoajan mukaan. Myös valitut kukat vaikuttavat hoidon hintaan, sillä perennahoito on jonkin verran edullisempi kuin kesäkukkahoito, Kiviniemi kertoo.

Seurakunnan hautausmailla työskentelevät puutarhurit ovat alansa ammattilaisia ja huomaavat oikeat tavat reagoida esimerkiksi sään muutoksiin. Perennahoidoissa puutarhurit osaavat valita kullekin haudalle juuri sillä paikalla menestyvät kasvit.

Haudanhoitopalvelut helpottavat arkea

Haudanhoitopalveluille voi tulla tarvetta monessa eri elämäntilanteessa.

– Elämä voi kuljettaa ihmisiä eri suuntiin, ja omaiset saattavat asua kaukana läheistensä haudoista. Tai ehkä oma terveys tai aikataulu ei anna myöten käydä haudalla säännöllisesti hoitamassa istutuksia ja kitkemässä ylimääräistä kasvustoa, Kiviniemi toteaa.

– Tieto siitä, että hauta pidetään siistinä ja istutukset hyvinvoivina, lohduttaa sekä helpottaa arkea.

Edesmenneiden omaisten haudalla käyminen on perinteinen ja kaunis tapa. Haudalle tullaan muistelemaan menneitä aikoja ja rakkaita lähimmäisiä.

– Haudan pitäminen siistinä on yksi tapa muistaa ja kunnioittaa kuolleita sekä työstää omaa surua ja käsitellä nykyhetkeä.

 


Kukkaloistosta huolehtii puistopuutarhuri työntekijöineen

Joensuun alueen hautausmailla kukkivat kesäisin kesäkukat. Seurakuntayhtymän haudanhoitopaketeista suosituin on ns. kesäkukkahoito, jossa asiakas voi tilata kukat ja määritellä itse myös kukkien kappalemäärän.

– Kesäkukista ylivoimaisesti suosituin on mukulabegonia ja perennoista suosittuja ovat erilaiset kuunliljat, kertoo puistopuutarhuri Eeva Laurikainen.

– Asiakkaat toivovat yleensä kukkien kukkivan koko kesän, joten kesäkukat ovat suosittuja. Myös valikoimamme perennoilla on koristeellinen lehdistö, jotta ne olisivat mahdollisimman näyttäviä koko kesän.

Kausityöntekijät apuna hautausmailla

Puistopuutarhurin apuna hautausmaiden hoidossa toimivat keväästä syksyyn kausityöntekijät, joista ensimmäiset aloittavat jo huhtikuun puolivälin jälkeen.

– Meillä on hyvin ammattitaitoiset ja motivoituneet kausityöntekijät, jotka palaavat joka vuosi takaisin töihin. Työvoimaa on eniten keväällä ja alkukesästä, jolloin on kiireisintä ja eniten töitä. Väkimäärä vähenee syksyä kohden, Laurikainen kertoo.

Hautojen hoitotöihin osallistuvat kesän aikana myös vakinaiset kenttätyöntekijät sekä nuoret kesätyöntekijät. Enimmillään hautausmailla työskentelee kesällä 60 kausi- ja kesätyöntekijää.

Hoitokausi kesäkuusta syyskuuhun

Virallinen hoitokausi kestää kesäkuun alusta syyskuun loppuun, mutta työt aloitetaan jo toukokuun puolella. Aluksi haravoidaan hautausmaa ja lajitellaan talven jäljiltä kierrätykseen hautojen kynttilät, havut ja kanervat. Kesäkukat istutetaan kesäkuussa, kun yöpakkaset ovat ohi.

Seurakuntayhtymän hoidettavina olevat haudat käydään läpi viikoittain useaan kertaan. Koko hauta hautamuistomerkkiä lukuun ottamatta kuuluu palvelun piiriin.

– Kukat siistitään ja kastellaan, kasvintuhoojat ruiskutetaan tarvittaessa ja huonoksi menneet kukat vaihdetaan. Myös nurmikot leikataan ja reunat siistitään trimmerillä, Laurikainen kuvailee kesän työsarkaa.

– Kesäkukat poistetaan hoitohaudoilta viimeistään syyskuun lopussa. Tilalle istutetaan callunat niille haudoille, joiden sopimuksiin syyskukat kuuluvat.

Lisätiedot:

  • Joensuun hauta- ja puistopalvelut, p. 013 263 5573, hautauspalvelut.joensuu@evl.fi
  • joensuunseurakunnat.fi > Info ja asiointi > Hautaus ja hautojen hoito

Vastaa

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.