Sana: Jumala on turvamme ja linnamme – Ps. 46:2

Uskonpuhdistukseen liittyvä symbolinen kuva, jossa on risti ja valkoinen kukka.

Tulevana sunnuntaina vietetään Uskonpuhdistuksen muistopäivää. Päivän aihe on Uskon perustus. Kuva: Anniina Mikama.

Ystäväni tuli Suomeen parikymmentä vuotta sitten turvapaikanhakijana. Hän oli joutunut pakenemaan kotimaastaan sodan vuoksi. Hän sai turvapaikan Suomesta.
Tämän syksyn rippikoulukyselyn mukaan turvallisuus on se asia, johon nuoret ovat kaikkein tyytyväisimpiä rippikoulussa.

Kun lapsilta kysytään, mitä he toivovat kodilta, koululta ja harrastuksilta, he toivovat eniten turvallisia aikuisia lähelleen.

Turva, turvallisuus on ihmisiä yhdistävä toive ja tarve. Niin sanottu perusturvallisuus syntyy lapsuudessa ja kantaa läpi elämän. Jos perusturvallisuuden kehitysvaiheeseen tulee särö, se voi heijastua ihmisen elämään vielä aikuisenakin. Turvallisuus on siis jotakin hyvin perustavanlaatuista elämässämme.

Millainen olo sinulla on silloin, kun koet, että elämäsi on turvallista, sinulla on turvallisia ihmisiä ympärilläsi ja sinulla on koti tai jokin muu paikka, jossa koet olosi turvalliseksi?

Entä millainen sinun olosi on silloin, kun elämässäsi on asioita, joita pelkäät, ihmisiä, joihin et voi luottaa ja paikkoja, joihin meneminen suorastaan pelottaa?

Suomalaisen arvotutkimuksen mukaan suomalaisten ykkösarvo on turvallisuus. En voi hyvin, jos en pysty kokemaan, että elämässäni on turvallisia ihmisiä, turvallisia asioita ja turvallisia paikkoja.

Turvallisuuden toive ja odotus kohdistuu myös Jumalaan. Uskonpuhdistuksen muistopäivän psalmissa 46 psalmirunoilija sanoo: ”Jumala on turvamme ja linnamme, auttajamme hädän hetkellä.” Uskonpuhdistaja, reformaattori Martti Luther aloittaa katekismuksessa kymmenen käskyn selityksen seuraavin sanoin:
”Mitä tarkoittaa, että jollakulla on Jumala tai mikä on Jumala?
Vastaus: Jumalaksi kutsutaan sitä, jolta tulee odottaa kaikkea hyvää ja johon on turvauduttava kaikessa hädässä. Jonkun Jumala on juuri se, mihin hän sydämensä pohjasta luottaa ja uskoo.”

Turvallisuuden toive ja tarve ei siis koske pelkästään tätä elämää. Turvallisuuden toive ja tarve on Jumalaa vahvasti määrittävä tekijä. Niin kuin Luther jatkaa: ”Sinun Jumalasi on se, mihin sydämesi kiintyy ja minkä varaan sen uskot.”

Siis Jumala on turvamme ja linnamme.

Anna-Maria Kupiainen, pappi

Vastaa

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.